Reflections in Peterborough

Over the years the owners of this bungalow in Peterborough had added two wings and a landscaped pond in the back garden accessed by a generous deck. Yet the 2,500-square-foot home was mostly closed off to this impressive little ecosystem populated by frogs and butterflies, and the additions had created a labyrinth of disjointed spaces. AGATHOM was asked to renovate and reorganize the interiors, and to create a connection to the outdoors, while also maintaining the home's modest street-side appearance.

The most important gesture was to create a window wall at the garden, and position it on an angle in order to bring it – and the dining room – closer to the outdoor setting. Framed in Spanish cedar, the glazing is large and continuous yet human-scaled. The new plan's result is a circulation loop and cone of vision that connects one room to the next, and all to the pond.

Photos: Steven Evans

The sunlit dining room is the focal point of the design. Here, a portion of the roof was excised and a new square roof added at a tipped angle. From the street this architectural graft, glazed on its edges, is barely noticeable. But it transforms the back of the home in scale and function by raising the window wall's height, and linking the new to the old. Made of fir, its ribs extend to connect it above the roofline to the other main addition: a white chimney tower that unites, while also separating, the living and dining rooms. Fireplaces were created on either side of the tower – table-height in the dining room, floor-level in the living room.